Stand van zaken op 17-11-2017

Mater Dei en de teloorgang van het Ursulinenklooster van Heikruis

Het dorp Heikruis wordt gekenmerkt door de prachtige gebouwen en de parktuin van het voormalige Ursulinenklooster, het huidige Woonzorgcentrum Mater Dei. Het krijgt er haar pittoreske karakter door. Dit erfgoed dreigt nu definitief verloren te gaan door de sloop van de hele site, gebouwen en parktuin. Maar er is een alternatief. 



Modern woonzorgcentrum nodig om aan nieuwe normen te voldoen

Om aan de nieuwe normen te voldoen én kwalitatieve zorg te bieden aan haar bewoners is er nood aan een aangepast en modern woonzorgcentrum (WZC), een WZC met kleinschalige wooneenheden en huiselijke sfeer. Zo'n project is ingrijpend voor mens en omgeving.
Maar “goede zorg” betekent ook een verwevenheid met de omgeving. Die samenhang wordt bevorderd door contact met het nabijgelegen dorp en de school. Ook verbondenheid met de natuur speelt een belangrijke rol in het “wel-zijn” en geluksgevoel van de bewoners: het open zicht op het prachtige landschap en de mogelijkheid om te genieten van een parktuin brengen rust. Een herinrichting van de parktuin is noodzakelijk.
Deze elementen zijn de sleutels voor een duurzaam project en bieden een 'thuis' aan.

Bouwplan Mater Dei houdt geen rekening met bestaande toestand

Om dit te realiseren had het bestuur van Mater Dei de afgelopen jaren een bouwplan uitgewerkt waarbij de hele site en de parktuin van het voormalige Ursulinenklooster met de grond gelijk zouden worden gemaakt.
Men houdt hierbij op geen enkele manier rekening met de bestaande toestand en het historisch (collectief) erfgoed, nl. de beeldbepalende gebouwen en de waardevolle parktuin.
Alles zou worden gesloopt om plaats te maken voor een ruimteverspillend concept in de vorm van een “vierkantshoeve'” dat helemaal niet past in de context van de dorpskern.
Het plan verminkt erfgoed, dorpszicht en biologisch waardevolle natuur en zondert de bewoners af van de dorpsomgeving.
Het is een slecht bouwplan, bevestigd in de brief van Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid van 26 december 2016 en het advies van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar van provincie Vlaams-Brabant (PSA) van 18 augustus 2017 (zie verder).
Het bestuur van Mater Dei zegt dat zij “alle instanties” hebben geraadpleegd. Ze hebben wel vergeten “de mensen” erbij te betrekken. De omwonenden zijn op geen enkel moment bevraagd geweest over hun mening betreffende deze gigantische ingreep en het definitief  verdwijnen van het historisch erfgoed. Nooit is door Mater Dei informatie gegeven aan de inwoners van Heikruis, laat staan dat er enig overleg is geweest.
Pas op 25 januari 2017 (het openbaar onderzoek liep tot 6 februari!), werd een “bijeenkomst” gehouden door Mater Dei. Op die avond lieten ze duidelijk verstaan dat "hun plan er moest komen zoals nu door hen was uitgetekend".
Het zou nochtans een mooi co-creatief project kunnen zijn: samen gerealiseerd met bewoners en toekomstige bewoners, personeel, directie, inwoners van Heikruis, gemeente, OCMW en andere actoren in een authentieke, respectvolle interactie. Co-creatie geeft een meerwaarde aan alle betrokkenen, versterkt het gemeenschapsgevoel en heeft het voordeel dat het project breed gedragen wordt. Zo is het spijtig genoeg niet gegaan...


Buurtcomité “Red het klooster” werkt realistisch alternatief bouwplan uit

Vanuit de bezorgdheid dat een goed en waardevol WZC wél mogelijk is, rekening houdend met de verschillende aspecten, hebben geëngageerde buurtbewoners zich verenigd in het Buurtcomité “Red het Klooster van Heikruis”.
Het buurtcomité is overtuigd dat een modern WZC noodzakelijk is. 'Red het Klooster' ijvert voor een WZC dat beantwoordt aan kwalitatieve zorg met respect voor natuur, erfgoed en het unieke dorpszicht. Bewaren wat goed is in combinatie met vernieuwing.
Het buurtcomité ging daarom te rade bij deskundigen en liet door architecten een geïntegreerd bouwplan ontwerpen volgens hetzelfde concept qua “zorg” zoals vooropgesteld door Mater Dei. De opdracht was zo maximaal mogelijk de gebouwen en de parktuin te integreren. Het resultaat toont duidelijk aan dat binnen hetzelfde vooropgezette budget (16mlj €) een geïntegreerd alternatief mogelijk is door nieuwbouw en verbouwing.
Daarbij worden oud en nieuw gecombineerd en de parktuin zoveel mogelijk gevrijwaard. Er wordt gebruikt gemaakt van het “natuurlijk niveauverschil” om een ondergrondse parking te realiseren zodat parkeeroverlast in de dorpskern wordt vermeden.
Het bestuur van Mater Dei deelde op 25 januari mee dat “verbouwen” 30mlj. zou kosten, maar nu we dit zelf hebben berekend, weten we dat dit cijfer niet overeenkomt met de realiteit.
Op diezelfde bijeenkomst wist Mater Dei ook met zekerheid te zeggen dat zij na intensief zoeken geen enkele partner hadden gevonden om in de gebouwen te trekken die vrij zouden komen. Daarom moet alles worden gesloopt. Het buurtcomité heeft daarop een bevraging gedaan binnen de zorgsector in de streek en snel hadden we een geïnteresseerde kandidaat gevonden waarvan Mater Dei nochtans ook goed op de hoogte was...
Graag had het buurtcomité een dialoog aangegaan met Mater Dei maar hun beslissing lag vast en de aanvraag was ingediend. Bijgevolg was de enige mogelijkheid bezwaarschrift in te dienen bij de gemeente.
Het college van burgemeester en schepenen van Pepingen verleende op  13 april 2017 de vergunning met onder andere als voorwaarde dat de hoogbouw en de kapel voorlopig  behouden blijven gedurende een periode van minstens 3 jaar.  
Het buurtcomité tekende, noodgedwongen, beroep aan bij de provincie. Intussen heeft de bestendige deputatie op 6 oktober 2017 de definitieve tekst van hun beslissing laten weten.


Lees verder in dit artikel: ingediend bouwplan van Mater Dei en alternatief plan Buurtcomité (perspectieftekeningen van Buurtcomité) / het advies van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar (PSA) / beslissing van de bestendige deputatie / ons besluit.


Het ingediende bouwproject van Mater Dei en de gevolgen





- waardevolle parktuin en gebouwen die beeldbepalend zijn voor Heikruis verdwijnen voorgoed
- geen rekening gehouden met de bestaande toestand (gebouwen, natuur, dorpsomgeving)
- uniforme nieuwbouw niet geïntegreerd
- niet verenigbaar met de ruimtelijke ordening, ruimteverspillend en achterhaald concept 
- houdt geen rekening met bestaande reliëf van de tuin: deze wordt volledig vlak gemaakt om 3,5m hoogteverschil te overbruggen (aan de kant van het dorpsplein komt het niveau 1,5m lager, aan de kant van de Neerstraat wordt het niveauverschil 5m)
- visuele verschraling van de dorpskern: parking komt op het hoogste en meest in het oog springend deel van het dorp en neemt extra open ruimte in
- onveiligheid vergroot:  toegang en autoverkeer worden verplaatst richting dorpskern en school
- grote circulatieweg (bijna 500m) is ruimtelijk niet verantwoord
- bejaarden op het gelijkvloers hebben  “uitkijk” op de omheiningsmuur en parkings rondom
- de school moet 1.500m² (30m x 50m) speelweide afstaan om het project te kunnen realiseren
- tegengesteld aan wat het nieuwe ”Beleidsplan Ruimte Vlaanderen” van de Vlaamse Overheid beoogt wat betreft herbestemming van de gebouwen, het compact bouwen en behoud van waardevolle natuur
- er is niet naar alternatieven gezocht waarbij gebouwen en park kunnen worden geïntegreerd
- nieuwbouw gaat in tegen het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse Overheid dat in een brief gericht aan het gemeentebestuur schrijft: "...de site heeft een hoge historische waarde die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van Heikruis en zijn bepalend voor de beleving van het dorp en de zichten in en op de dorpskern; de tuin met enkele merkwaardige bomen is een mooi voorbeeld van religieuze thematuin; de ursulinensite vormt een wezenlijk historisch en stedenbouwkundig onderdeel van Heikruis;..."

Het alternatief plan van het Buurtcomité “Red het klooster” en de gevolgen



- zelfde kostprijs (16mjl) en woonoppervlakte (9.500m²) als het nieuwbouwproject van MD
- historisch erfgoed, dorpszicht en belevingswaarde van Heikruis blijven behouden
- geïntegreerd project, combinatie van oud en nieuw is een meerwaarde voor het dorp
- gebouwen krijgen nieuwe bestemming en de waardevolle parktuin wordt maximaal bewaard
- geen ingrijpende en dure nivelleringswerken waarbij het natuurlijk reliëf teniet wordt gedaan
- zicht vanuit WZC op het park en het mooie glooiende landschap blijft bewaard
- parking onder de nieuwe vleugel en deels op gelijk niveau met de Neerstraat (zo wordt gebruik gemaakt van het “natuurlijk niveauverschil” tussen Neerstraat en park) met evenveel parkeerplaatsen als wat het plan van Mater Dei voorziet. Alleen al met de uitgave die moet gebeuren voor hun nivelleringswerken kan de ondergrondse parking worden gerealiseerd
- veiligheid vergroot: toegang en autoverkeer via de Neerstraat (weg uit de dorpskern en de schoolomgeving)
- ons voorstel is het park openbaar te maken: een aangename plek waar er ontmoeting kan zijn van de bejaarden met de buurtbewoners, wandelaars en kinderen
- het dorpsplein wordt zo opengetrokken en verbonden met het park, past in het kader van de plannen van het gemeentebestuur het dorpsplein her in te richten
- de school behoudt zijn speelweide van 1.500m²
- ons plan beantwoordt aan de visie van het “Beleidsplan Ruimte Vlaanderen” van de Vlaamse Overheid (“betonstop”): herbestemmen van de gebouwen, maximaal behoud van bestaande open ruimte en waardevolle natuur,...
 -ons alternatief plan toont aan dat een totaalproject met behoud van de site en het park een nieuwe ontwikkeling van een modern WZC niet in de weg staat

Advies van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar (PSA) van 18 augustus 2017 naar aanleiding van het beroep van het Buurtcomité ingediend bij de provincie:

'- de aanvraag is niet verenigbaar met de goede ruimtelijke ordening van de plaats. In hoofdzaak moet hierover meegegeven worden dat te licht wordt overgestapt op een volledige afbraak van alle gebouwen en het volledig verdwijnen van de bestaande tuin zonder dat wordt aangetoond dat alternatieven met behoud van de tuin en de gebouwen of een aantal hiervan onmogelijk zou zijn. Er kan begrepen worden dat de bestaande kamers niet meer voldoen aan de huidige specifieke wetgeving.
Toch kan er gezocht worden naar een compromis waarbij zowel kan voldaan worden aan deze specifieke regelgeving met behoud van (een deel van) de bestaande site.
Het ontwerp houdt in geen enkel opzicht rekening met de bestaande toestand terwijl dit terrein een waardevolle parktuin heeft en beeldbepalende gebouwen kenmerkend voor het landelijke dorp Heikruis.
Er worden geen afdoende argumenten gegeven om in het huidige voorstel mee te gaan.

-de parktuin is opgenomen in de inventaris landschappelijk erfgoed van tuinen en parken. Het betreft een inventarisatie van 26 juli 2001 waarbij onder meer 4 merkwaardige bomen (met een stamomtrek tot 350cm) zijn geregistreerd en de omheiningsmuur met veertien nissen die ‘het leven en lijden van Christus in rondebosse’ uitbeelden.
Het waardevol karakter van de tuin blijkt eveneens uit de biologische waarderingskaart waarbij de hele tuin als biologisch waardevol is aangeduid.
Het project voorziet echter in een volledige kaalslag van deze parktuin. Het houdt geen rekening met het bestaande reliëf waarbij er meer dan 2m niveauverschil moet overbrugd worden maar trekt het geheel volledig vlak en voorziet in 4 nagenoeg identieke blokken van elk ±1.000m², 2 bouwlagen en een zadeldak met eromheen een 4m brede toegangsweg (een lus van benaderend 500m omtrek) en nog bijhorende parkeerplaatsen. Dit betreft eerder een achterhaald stedenbouwkundig concept gelet op het ruimteverslindend karakter van deze vierkantsformatie die naast een grote bebouwingsoppervlakte ook een grote circulatieaanleg vraagt en een grote oppervlakte aan verharding. Hierdoor gaat een grote nog bestaande en waardevolle open en groene ruimte verloren wat ruimtelijk niet verantwoord is.

-het smal en hoog gebouw op de hoek van de Neerstraat en de Molenhofstraat van het
woonzorgcentrum is, samen met het bomenbestand, beeldbepalend voor Heikruis, waardoor niet zonder meer kan ingestemd worden met de afbraak ervan. Komende van Herfelingen, uit het noordwesten, wordt het vrij zicht vanop de Heikruiskouter naar de dorpskern van Heikruis bepaald door dit markant gebouw en de hoogstammige bomen, samen met de kerktoren die er kort achter staat. De aanvraag voorziet in de sloop van dit gebouw (en van alle bebouwing). Het is positief dat in het besluit van het college van burgemeester en schepenen wordt opgelegd dat dit gebouw, samen met de kapel, dient behouden te blijven. Daarbij voorzien dat dit geldt voor een minimumtermijn van 3 jaar waarbinnen naar een nieuwe invulling wordt gezocht is echter onvoldoende en geeft geen enkele garantie op het behoud ervan. De integratie in een totaalconcept is nodig om een goede ruimtelijke ordening van de plaats te garanderen.

-op dit moment wordt de volledige sloop van alle bebouwing beoogd. Een deel van deze ruimte wordt ingenomen door bijna 69 parkeerplaatsen langs de lange nieuw aan te leggen oprijlaan. Op het inplantingsplan wordt aangegeven dat de resterende vrijgekomen ruimte een uitbreidingszone betreft voor toekomstige zorgprojecten. Ook dit is ruimtelijk niet aanvaardbaar. Op deze manier wordt (op termijn) nog een grote bijkomende hoeveelheid ruimte ingenomen met verharding en bebouwing naast het al ruimtevragend project dat nu voorligt.

-er kan niet ontkend worden dat de huidige bebouwing en de parktuin een grote historische waarde hebben. De site is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van het dorp Heikruis. Zoals in een vorige aanvraag (die werd ingetrokken) werd gesteld in een advies van de afdeling Onroerend Erfgoed,” zijn de architecturale volumes bepalend voor de beleving van het dorp en de zichten in en op de dorpskern. De kloosterkapel vormt een passende visuele afsluiting van de kerk met omringend kerkhof. Het aanpalende volume met de witgepleisterde gevel is beeldbepalend in de Molenhofstraat. De tuin met merkwaardige bomen is een mooi voorbeeld van een religieuze thematuin…”

-het is aangewezen dat de parktuin zoveel mogelijk wordt gevrijwaard, dat rekening wordt gehouden met het bestaande reliëf en dat een deel van de bestaande gebouwen behouden blijven om deze historische waarde en het beeldbepalend karakter in Heikruis niet verloren te laten gaan. Een nieuwe ontwikkeling wordt hierdoor zeker niet uitgesloten. Een combinatie van oud en nieuw kan een meerwaarde betekenen in het straatbeeld. Een geïntegreerd ontwerp kan zorgen voor een positieve uitstraling van deze landelijke dorpskern.

Conclusie:

De aanvraag komt niet in aanmerking voor vergunning, om volgende redenen:

- het ontwerp houdt in geen enkel opzicht rekening met de bestaande toestand terwijl de site gekenmerkt wordt door een waardevolle parktuin en gebouwen die voor een groot deel het beeld van het dorp Heikruis bepalen;

- alle bomen worden gekapt; er wordt geen rekening gehouden met het reliëf dat volledig vlak wordt getrokken en in de plaats komen er 4 vrijstaande blokken van elk ±1.000m² in vierkantsformatie met er omheen een circulatieweg en verspreid parkeerplaatsen. In het deel aan de straat worden alle 6 gebouwen gesloopt en wordt een lange inrit en 69 open parkeerplaatsen aangelegd. Het resterend gedeelte wordt ingevuld als een uitbreidingszone voor toekomstige woonzorgprojecten. Dit concept betreft geen zuinig ruimtegebruik en geeft geen meerwaarde aan de directe omgeving;

- de parktuin is opgenomen in de inventaris landschappelijk erfgoed van tuinen en parken Pajottenland - Zuidwestelijk Brabant en het is aangeduid als biologisch waardevol;

- de historische waarde en het beeldbepalend karakter van het geheel worden genegeerd;

- de parktuin dient zoveel mogelijk gevrijwaard te blijven, rekening houdend met het bestaande reliëf en een deel van de bestaande gebouwen dienen behouden te blijven om de historische waarde en het beeldbepalend karakter van Heikruis niet verloren te laten gaan. Een geïntegreerd ontwerp waarbij oud en nieuw samen gaan dringt zich op.

Voorstel van beslissing:

De stedenbouwkundige vergunning inzake het bouwen van een nieuw woonzorgcentrum, gelegen Molenhofstraat 31 te Pepingen, kadastraal bekend: afdeling 6, sectie A, perceelnummer 127p, afdeling 6, sectie B, perceelnummer 29e, weigeren.

Leuven, 18 augustus 2017


Dit deskundig en omstandig advies, met duidelijke argumenten, adviseert dus deze vergunning te weigeren.

Tot onze grote verbazing wordt door de bestendige deputatie van provincie Vlaams-Brabant toch een vergunning toegekend, tegen het advies van de provinciaal stedenbouwkundig ambtenaar in.

In hun beslissing van 6 oktober 2017 kunnen we lezen dat deze vergunning wordt verleend met de volgende voorwaarden:
- de kapel, de hoogbouw en de tuinmuur ter hoogte van het kerkhof blijven behouden waarbij voor deze twee gebouwen gezocht wordt naar een nieuwe bestemming;
- 20 parkeerplaatsen worden geschrapt;
- 50 hoogstammen moeten worden aangeplant;

Tegen deze beslissing van de bestendige deputatie kan beroep worden aangetekend bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Ons besluit
In deze beslissing missen we nog steeds een visie op een totale integratie van een nieuw woonzorgcentrum in de historische site.  
Een modern geïntegreerd woonzorgcentrum binnen het vooropgezet budget en waarbij de identiteit van Heikruis bewaard blijft, is mogelijk. Dit toont het buurtcomité aan met een realistisch alternatief plan.


Het Buurtcomité “Red het Klooster van Heikruis”


meer informatie:

- link “Inventaris Onroerend Erfgoed- Religieuze thematuin van het rusthuis Mater Dei”:


- facebookpagina: www.facebook.com/Red-het-klooster-van-Heikruis



Reacties

Populaire posts van deze blog

Folder januari 2018

Luchtfoto's van het dorp